Bevruchting.

Waar komt de zaadzel en de eicel elkaar tegemoet.

Omdat een eitje binnen enkele uren na de uitstoting bevrucht dient te worden door de eiblaas heeft moeder natuur voorzien in het mechanise dat zorg draagt voor een gegarandeerde continue stroom van zaadcellen via de baarmoederhals naar de eileiders, waarbij slechts enkele cellen op het moment suprème het eitje bereiken. 

 

 

 

Wat is nou een bevruchting?

Als je tijdens het vrijen geen voorbehoedsmiddelen gebruikt heb je kans op een bevruchting. Bij een zaadlozing komen er ongeveer 3 tot 5 honderd miljoen zaadcellen in de vagina terecht. De meeste glijden dan weer naar buiten als het meisje na het vrijen beweegt. Maar de snelste en sterkste zaadcellen zwemmen via de baarmoedermond en de baarmoeder naar de eileiders en als er dan net een rijpe eicel is uitgestoten, kan het raak zijn. De zaadcel dringt dan het eitje binnen en als de bevruchte eicel dan via de eileider naar de baarmoeder gaat om zich te nestelen. Dan is het meisje zwanger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innesteling. 

Als onderdeel van de cyclus is de baarmoeder zich aan het voorbereiden op een eventuele zwangerschap. Onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron is de baarmoederwand dikker geworden en na de bevruchting klaar voor het voeden van de embryo. Door middel van een aantal cellen die zich in het baarmoederslijmvlies ''boren'' hecht het embryo zich aan de baarmoederwand. Dit wordt de innesteling genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zekerheid zwanger zijn.

Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt zien dat je waarschijnlijk zwanger bent. De eerste is overtijd zijn. Als je niet ongesteld wordt, komt snel de vraag of je zwanger bent. Andere bekende signalen zijn zwangerschapsmisselijkheid, vermoeidheid en pijnlijke borsten. Als je al deze symptomen hebt dan is de grootste kans dat je zwanger bent.

Soms kan het lichaam je ook voor de gek houden want soms kun je al die symptomen hebben, zonder dat je zwanger bent. Dit heet ook wel schijnzwanger. Als je denkt dat je zwanger bent, ga je al snel denken dat je de zwangerschapssymptomen hebt. Terwijl ze eigenlijk een hele andere betekenis kunnen hebben.

Maar je zou altijd een zwangerschapstest kunnen doen voor de zekerheid.

 

 

 

 

 

 

Geen zwangerschapshormonen wat gebeurt er dan met het ingenestelde, bevruchte eicel.

Als het eitje ingenesteld en bevrucht is, is vaak het teken dat er een baby komt. Maar wat gebeurd er dan als je lichaam geen zwangerschapshormonen aanmaakt. Als het lichaam geen zwangerschapshormonen heeft dan kan het ingenestelde eitje niet groeien dus wordt je ongesteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zijn soa's?

Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Het is een infectie die je kunt op lopen tijdens het vrijen, zonder dat er iets van merkt. Je kunt ook een soa doorgeven aan een ander daardoor heeft diegene niet alleen een soa maar ook diegene waaraan je het doorgeeft. Soa's worden meestal veroorzaakt door een bacterie of een virus. Soms is het een ander beestje bijvoorbeeld een parasiet.

Deze soa's worden door bacterie veroorzaakt:

~Chlamydia

~Gonorroe

~Syfilis

Deze soa's worden door een virus veroorzaakt:

~Genitale wratten 

~Herpes Genitalis

~Hepatitis B

~Hiv

Deze soa's worden door een parasiet veroorzaakt:

~Trichomonas

~Schaamluis

~Schurft

 

 

Voorbehoedsmiddelen.

Een voorbehoedsmiddel is een middel om veilig te vrijen. Het belangrijk dat jongere al voordat ze seksueel actief worden, weten hoe ze veilig kunnen vrijen en hoe ze daar zelf voor kunnen zorgen. Hiervoor kunnen ze zich voorbereiden, zodat ze de eerste keer al veilig kunnen vrijen. Er is maar een middel om soa's te voorkomen en dat is de condoom.

Dit zijn de middelen:

-De pil ; met de pil voorkom je de zwangerschap.

-Het condoom ; de condoom voorkomt soa's en de zwangerschap.

-Het spiraaltje ; voorkomt de zwangerschap 

-Een hormoonring ; voorkomt de zwangerschap

-Een hormoonstaafje ; voorkomt de zwangerschap

-De prikpil ; voorkomt de zwangerschap

-Hormoonpleisters ; voorkomt de zwangerschap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sterilisatie bij een vrouw.

Als je geen kinderen (meer) wilt krijgen, is sterilisatie een mogelijkheid. Het is de blijvende oplossing om zwangerschap te voorkomen. Bij een sterilisatie worden de eileiders afgesloten. De eicellen kunnen dan niet meer bij de baarmoeder komen en de zaadcellen niet bij de eicellen. Dat betekend dat de eicel niet bevrucht kan worden en dat je dan niet zwanger wordt. De gynaecoloog maakt 2 kleine sneetjes in de buik, 1 vlakbij de navel en 1 langs de rand van het schaamhaar. Door het sneetje bij de navel wordt lucht in de buikholte gepompt, zodat de buikwand bol komt te staan. De arts kan dan beter zien wat hij doet. Door het andere sneetje wordt een ringetje of klemmetje over de eileiders geschoven. De gynaecoloog kan ook de eileiders dichtbranden of verwijderen. Daarna wordt de lucht weer uit de buikholte gelaten en worden beide sneetjes gehecht. De ingreep duurt ongeveer een halfuur.

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb