Man en Vrouw.

De voortplantingsorganen van een man.
1. Urineblaas.
2. Zaadleider.
3. Zaadblaasje.
4. Prostaat.
5. Urinebuis.
6. Zwellichaam.
7. Bijbal.
8. Zaadbal.
9. Voorhuid.
10. Eikel.
11. Balzak.
De voortplantingsorganen van een vrouw.
1. Eileider.
2. Eierstok.
3. Eileider.
4. Baarmoeder.
5. Clitoris.
6. Binnenste schaamlip.
7. Buitenste schaamlip.
8. Vagina.


Erectie.
Een erectie is het proces waarbij de penis groter en harder wordt en recht op gaat staan. Dat gebeurt doordat het zwellichamen van de penis zich vullen met bloed. Meestal gebeurt dit door seksuele prikkels. Je hebt niet alleen een erectie bij een man maar een vrouw kan ook een erectie krijgen. Dat gebeurt bij seksuele opwindingen dan wordt de clitoris stijver. Ook bij de clitoris komt het door de zwellichamen. ook de binnenste schaamlippen worden gevuld met bloed waardoor ze iets verder open gaan staan. Tenslotte trekken bij seksuele opwinding vaak de tepels wat samen waardoor ze stijver worden.
Proces zaadlozing.
De eerste fase is de opwindingsfase. Als een man wordt geconstateerd met seksuele prikkels zorgt dit voor een activatie van de hersengedeelte die verantwoordelijk zijn voor een seksueel respons. Deze eerste fase hoeft echter niet noodzakelijk reeds gepaard te gaan met het optreden van een erectie. Verschillende verschijnselen doen zich voor in dit eerste stadium. Zo worden de hersenen overspoeld met endorfines waardoor de man een algemeen gevoel krijgt. Eens de seksuele opwinding is begonnen hebben er verschillende lichamelijke en psychologische reacties plaats. Via een reflexboog gaan er een aantal kleppen zorgen voor afsluiting van de bloedvaten die het bloed afvoeren van de penis. Tegelijkertijd gaan bloeddruk en hartritme stijgen zodat er meer bloed toekomt in de penis dan er wegvloeit. Dit bloed stapelt zich op in de zwellichaampjes van de penis waardoor er een erectie ontstaat. Naarmate de opwinding en erectie verder duren neemt ook de psychologische drang om te ejaculeren verder toe. De man ervaart een gevoel van meer en meer seksueel gestimuleerd te willen worden: de seksuele spanning neemt toe en leidt uiteindelijk tot orgasme.
De tweede fase is het orgasme. Bij het naderend orgasme stopt de productie van de voorvocht en neemt de opening in de top van de penis de vorm aan een spleetje. De teelballen worden harder en worden omhoog getrokken in het scrotum. De ademhaling wordt zwaarder en onwillekeurige spiercontracties (convulsies) kunnen zich voordoen in heel het lichaam. De psychische en lichamelijke ontlading gaat gepaard met een reeks spiersamentrekking in de onderbuik. Meestal zijn dit ongeveer 8 grote contracties (samentrekking van orgaan of spieren) met een interval ( tijdsduur tussen twee acties) van ongeveer een seconde, soms gevolgd door kleine contracties die in het totaal tot 45 seconden kunnen duren.
mestruatiecyclus.
De menstruatiecyclus begint op de dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de volgende menstruatie. De lengte van de menstruatie verschilt per vrouw maar gemiddeld duurt het 28 dagen. Sommige vrouwen hebben een onregelmatige menstruatiecyclus.
De eerste dag van de menstruatie.
Het begint altijd met een bloeding oftewel je bent ongesteld. De eerste dag van je menstruatie wordt ook aangehouden of je zwanger blijkt.
Folliculaire fase.
Na de menstruatie groeien er een aantal eicellen, die al vanaf je geboorte aanwezig zijn in je eierstokken, uit tot ze ongeveer 20 millimeter worden. Dit gebeurt door de invloed van de FSH (follikelstimulerend hormoon) en het LH (luteïniserend hormoon). Slechts een van deze eicellen ( soms ook twee of zelfs drie) rijpt voldoende. Dit is de eicel die mogelijk bevrucht wordt en dan uit zal groeien tot een baby.
Ovulatie of eisprong.
Tijdens de ovulatie verlaat de eicel de eierstok en gaat hij naar de eileider. Zo’n 24 tot 36 uur voordat dit gebeurt stijgt het LH hormoon. Op het hoogtepunt noemen we dit de LH piek en ben je op je vruchtbaarst. Door deze LH piek barst het omhulsel van deze ene eicel. Zijn het er twee of zelfs meer, dan heb je kans om zwanger te raken van een meerling. Heeft de eisprong plaats gevonden, dan wacht het eitje in de eierstok om bevrucht te worden. Ondertussen zorgt het hormoon progesteron ervoor dat het baarmoederslijmvlies dik genoeg wordt zodat de eicel zich erin kan gaan nestelen. Wordt een eicel tijdens de ovulatiefase bevrucht en nestelt het zich op de goede plek, dan ben je zwanger. Gebeurt dit niet, dan sterft de eicel af en wordt deze door je lichaam opgeruimd. De bekleding van de baarmoederwand wordt in dat geval zo’n 14 dagen later door je lichaam afgescheiden samen met wat bloed; de menstruatie.


Follikel.
Follikel word ook wel eiblaasje genoemd. Een follikel is het geheel van een eicel en de omringende cellagen, die de eicel voeding voorzien. De FSH (follikelstimulerend hormoon). Het FSH wordt afgegeven door de hypofyse, samen met het LH (luteïniserend hormoon). Onder invloed van deze hormonen wordt de hormoonproductie van andere geslachtshormonen geregeld. FSH stimuleert bij de vrouw de groei en rijping van follikels in de eierstokken, en zet de follikels aan tot productie van oestrogenen.

Waarom worden oestrogeen pillen voorgeschreven als een meisje niet ongesteld wordt?
Oestrogeen pillen doet veel met je lijf. Oestrogeen maakt de secundaire geslachtskenmerken waardoor je bijvoorbeeld vollere heupen of borsten krijgt. Sommige meisjes worden als ze 16 zijn nog niet ongesteld. Dan gaan ze vaak naar de dokter. Daar krijgt ze dan oestrogeen pillen voorgeschreven. Dan moet ze die slikken en dan krijgt ze extra oestrogeen in het lichaam. De pillen kunnen er dus voor zorgen dat ze ongesteld kan worden en de secundaire geslachtskenmerken krijgt.
Oestrogeen en progesteron in menstruatiecyclus.
De menstruatiecyclus wordt geregeld door hormonen. Aan het begin van de cyclus gaat er een follikel groeien door de invloed van de hypofysehormoon. De follikel produceert zelf ook hormonen namelijk oestrogeen en progesteron. Voor de ovulatie maakt de follikel veel oestrogeen, na de ovulatie maakt de follikel veel progesteron.
Oestrogeen heeft drie effecten namelijk:
1. Er gaan geen andere eicellen rijpen.
2. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker.
3. Als er veel oestrogeen in het bloed zit, geeft de hypofyse een seintje voor de ovulatie.
Progesteron stimuleert verdere groei en doorbloeding van het baarmoederslijmvlies. Als de eicel niet bevrucht is neemt de productie van oestrogeen en de progesteron af. Hierdoor komt de menstruatie op gang en begint de cyclus opnieuw.

Maak jouw eigen website met JouwWeb